Wing Tzun je samoobrana u svom najdosljednijem obliku. WT nije utemeljen isključivo na snazi i akrobatskoj spretnosti i time omogućava i slabijim osobama da se učinkovito obrane od fizički nadmoćnog napadača.WT nas uči kako u trenutku obrane upotrijebiti protivnikovu snagu protiv njega, te je uvećati i svojom.

Pokreti koje koristimo u samoobrani proizlaze iz taktilnih refleksa, koji su mehanički, i direktno određeni napadom protivnika. Na ovaj način WT nije osjetljiv na optičke manipulacije kojima je cilj zbuniti borca.

WT je cjelovit borilački sustav. Utemeljen je na znanstvenim principima te njegova posebnost ne leži u šarolikim «tehnikama» i trikovima već u znanstvenoj potpunosti cijelog koncepta. Istovremenost, mali broj pokreta kao odgovor na napad, eksplozivnost i agresivnost u obrani čine ga jednim od najbržih i najrealnijih borilačkih sustava.

Efikasnost

Broj pokreta
WT je osmišljen na način da je moguće obraniti se uz samo nekoliko pokreta. Uz eksplozivnost, brzinu i dobar timing, nekoliko udaraca je dovoljno. Zato je najbolja samoobrana ona koja s manje pokreta može obraniti više napada.

Istovremenost pokreta
Istovremeni napad i obrana te konsekutivni slijed pokreta (npr. serije udaraca šakom) čine WT vrlo racionalnim sustavom borbe.

Četiri puta sile
Postoje osnovna četiri pravila kad se promatra korištenje sile u WT-u:

Lančani udarci
Jednom kada je ostvarena prednost udarcem, vježbač WT-a ne propušta tu priliku već nastavlja s drugim udarcima. Upravo zato i nose ime lančanih udaraca, jer uvijek dolaze u serijama bez prekida. Brzo redanje udaraca nadmašuje protivnikovu sposobnost percepcije, te se on povlači u beznadnu obranu.

Univerzalno rješenje, centralna linija itd.
Učinkovitost WT-a se pokazuje u svim dijelovima ovog borilačkog sustava, te čak i iskusnim vježbačima nudi iznenađenja i nove obzore.

EBMAS

Borilačka vještina Wing Tzuna (Wing Chuna, Wing Tsuna) nastala je prije više od 250 godina u Kini. Razvila ju je opatica Ng Mui, prenijevši je Yim Wing Tsun, po kojoj vještina i nosi ime. Zahvaljujući svojoj vrhunskoj vještini i uvježbanosti, te dvije žene mogle su pobijediti i najače muškarce svog vremena. Od tada se WT uglavnom podučavao u zatvorenim obiteljskim krugovima i klanovima, te nije bio poznat široj javnosti.
Velemajstor Yip Man (umro 1972), bio je posljednji od učitelja koji je podučavao isključivo učenike kineskog podrijetla. Jedan od njegovih najpoznatijih učenika, bio je Bruce Lee. Danas, deseci tisuća ljudi širom svijeta uči i prakticira WT.

EBMAS (Emin Boztepe Martial Arts System) je pritom jedna od najbrže rastućih federacija u svijetu, zahvaljujući specifičnosti svojih treninga (vježbe snage i eksplozivnosti, dinamični i intenzivni treninzi, visoki standardi kvalitete instruktora) i autoritetu i stručnosti Dai-Sifu Emina Boztepea, te je priznata i u širem krugu borilačkih vještina. Dostatno je navesti kako je Sifu Emin podučavao američke marince (4th Recon Battalion), FBI (Hostage Rescue Team), djelatnike policije, vojske, osiguranja.